İngiltere’nin bir numaralı vitamin şirketi Vitabiotics, Dünya Osteoporoz Farkındalık Ayı vesilesiyleVitabiotics Türkiye CEO’su Ayşen Dincer ev sahipliğinde ve Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez’in katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Osteoporozun kemik erimesinin ya da yaşlılığın getirisi bir sağlık probleminden çok daha ötesi olduğunu hatırlatan Dincer, kemik sağlığının her yaşta önemli olduğunun altını çizdi.
İngiltere’nin lider vitamin markası Vitabiotics, Dünya Osteoporoz Farkındalık Ayı vesilesiyle başta kemik sağlığı olmak üzere beslenmede vitamin ve minerallerin önemini konuşmak için İstanbul İngiltere Başkonsolosluğu’nda Vitabiotics Türkiye CEO’su Ayşen Dincer ev sahipliğinde ve UzmanDiyetisyen Selahattin Dönmez’in katılımıyla bir toplantı düzenledi.
Kemik yıkımı en çok gebelik, emzirme ve menopoz döneminde gerçekleşiyor
Osteoporoz dünya çapında 200 milyondan fazla kişiyi etkiliyor. Yapılan araştırmalara göre her 3 kadından 1’inde, her 5 erkekten 1’inde kemik kırığı riski bulunuyor. Kemik kırıkları ağrı, işlev ve hareket kaybına sebep olurken özellikle kalça kırığı yaşayan kişilerin %25’i ilk 6 ila 12 ay içerisinde ölüm riski taşıyor. Toplumda osteoporoz konusunda yeterli bilincin oluşmadığını söyleyen Vitabiotics CEO’su Ayşen Dincer, osteoporozun yaşlılığın getirisi bir sağlık probleminden çok daha ötesi olduğunu hatırlatarak kemik sağlığının her yaşta önemli olduğunun altını çizdi.
Kemiğini yaşayan bir doku olduğunu ve güçlendirilebileceğini belirten Dincer, “Kemik yapımının en çok arttığı dönem ergenlik, en hızlı yıkıldığı dönem ise kadınlarda gebelik, emzirme ve menopoz dönemi; erkeklerde de çoğunlukla ileri yaşlardır. Üstelik osteoporoz bazen kendini belli bile etmez, yaygın ağrı yapmaz, bu nedenle “sessiz hırsız” olarak da bilinir. Hatta omurga kırıkları tesadüfen çekilen filmlerde de görülebilir. Bunun için her yaşta kemik sağlığını korumak, osteoporozu ortaya çıkmadan önlemek gerekir” dedi.
Ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 74’ü, yetişkinlerin ise yüzde 75’i süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmiyor
Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre çocuk, ergenlik, hamilelik ve emzirme süreci ve menopoz sonrası kadınların günde 4 porsiyon; yetişkin ve yaşlı bireylerin günde 3 porsiyon düzenli olarak süt ürünleri tüketmeleri öneriliyor. 1 porsiyon süt ürünü 1 su bardağı süt, 1,5 su bardağı ayran, 1 su bardağı kefir, 1 kâse yoğurt veya 2 dilim peynir anlamına geliyor. Ancak ülkemizde ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 74’ü, yetişkinlerin ise yüzde 75’i süt ve süt ürünlerini önerilenin altında tükettiğini söyleyen Dincer, ergenlik döneminde kalsiyumu yetersiz alan kişilerin erişkin dönemde osteoporoz görülme riskinin arttığını, menopoz döneminde ise östrojen azalmasına bağlı olarak yıkımın çok hızlandığını belirtti. Kemik kaybını yavaşlatmakve osteoporoz riskini azalmak için yeterli miktarda vitamin, mineral alınması gerektiğini hatırlatan Dincer, şöyle devam etti: “Kemiğin ana yapısı kalsiyumdur. D vitamini ise kalsiyumun normal yolla emilip kemiklere taşınmasında büyük rol oynar. D vitamini eksikliğinde kemik kırıkları ortaya çıkar. Toplumun %93’ü D vitaminin bu rolünü bilmemektedir. Magnezyum da kemik sağlığı için çok önemlidir. Magnezyum alımı kemik yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olurken, eksikliği osteoporoza katkıda bulunur. Aynı zamanda kalsiyum kasları kasarken magnezyum kasların gevşemesini sağlar.Bu nedenle alınan kalsiyumun kemiklere taşınabilmesi ve kas sisteminin de desteklenebilmesi için kalsiyum ve kofaktörlerini bir arada içeren ürünlerin tercih edilmesi önemlidir.”