Beynimizin sağlıklı işlev görmesi, tüm bedensel fonksiyonlarımız üzerinde doğrudan etkili oluyor. Aşırı heyecan, kaygı bozuklukları, odaklanma veya uyku problemleri gibi sorunlar beynin işleyişiyle ilgili olsa da yaşamın her alanında kendini gösteriyor. Dr. Deniz Şimşek kronik hastalıkların birçoğunda GABA yetersizliği faktörünün görüldüğüne dikkat çekerek, GABA’yı ve yaşamımıza etkilerini anlattı.
Beyindeki önemli nörotransmiter: ‘GABA’
Beynimizin işleyişinde sinir hücresi habercilerinin yeri ve dengesi son derece önemli. Gamma-aminobutirik asit olarak bilinen ve kısaca GABA olarak adlandırılan nörotransmiterler, zihni sakinleştirerek vücudun doğal dengesine katkıda bulunuyor. GABA demek bir anlamda sükunet, huzur ve gevşeme demek. GABA eksikliği birçok sorunu beraberinde getirebiliyor.
GABA eksikliğinde sorunlar ortaya çıkıyor
GABA eksikliği ortaya çıkmaya başladığında kaygı, gerginlik, huzursuzluk, uykusuzluk, yaygın ağrılar, sabah yorgunluğu ve çarpıntı gibi problemler baş gösteriyor. Bu sorunları yaşamaya başladıysanız GABA seviyeniz düşmeye başlamış olabilir ve kan şekerini ani yükselten gıdalardan, alkolden, toksik yükten ve gıda katkı maddelerinden uzak durmanız gerekiyor.
GABA seviyesini yükseltmenin yolları
GABA seviyemizi yükseltmek için öncelikle sindirim sistemimize iyi bakmamız gerekiyor. D vitamini, magnezyum, aktif B6 vitamini ve çinko GABA sentezi açısından son derece önemli. Yeşil Çay’ı yaşamımıza dahil etmemiz faydalı olacaktır. Valerian, papatya, pasiflora, melisa, şerbetçi otu da çok değerli GABA destekleridir.
Gevşeme, rahatlama ve huzur
GABA temelde kendimizi sakin hissetmemizi sağlayan bir amino asit ve nörotransmitter. Dolayısıyla beynimizdeki GABA oranı normal seviyelerde olduğunda bedenimizde gevşeme ve rahatlama meydana gelir ve vücudumuz dengesini bulur. Uykusuzluk sorununun çözülmesi bile buna bağlı ortaya çıkan depresyon, odaklanma güçlüğü, panik atak, baş ağrısı ve huzursuzluk belirtilerini ortadan kaldırmaya yeterli olur.