Madam Bovary, C’est Moi

0
705
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı beyza.jpg
Beyza Agil

Gustave Flaubert’in otuz beş yaşındayken yazdığı ve edebiyat dünyasında büyük ilgi uyandıran başyapıtı, ”Madame Bovary” Fashion World Türkiye yazarı Beyza Agil yorumuyla karşınızda!

Madam Bovary’nin 1856 yılında Revue de Paris’te tefrika roman olarak yayımlanmasıyla, Flaubert, ilk seks ve alışveriş romanı yazarı olarak dünya sahnesine çıkar. Daha doğrusu Flaubert bu iki eylem arasındaki psikolojik bağlantıyı gözler önüne seren ilk yazardır. O zamanın okurunu hayrete düşüren şey, Emma’nın işlediği zina suçu olmuştur; ancak Emma’yı çöküşe götüren bir başka etken, son modayı takip edebilmek için dur durak bilmeden alıverişe çıkması, bu yüzden de bir borç yığını altında kalmasıdır. Para harcamak Bovary için libidonun kışkırtıcı bir edimidir; hoplaya hoplaya ilerleyen bir atlı arabanın bütün risklerini, aynı zamanda da bütün hazlarını içermektedir.

Peki, acaba Flaubert seksi ve alışverişi onaylıyor muydu? Onun “Bovary, c’est moi” (Ben Bovary’nin ta kendisiyim) deyişi, romantik şehveti onaylamasından mı, yoksa aynı zamanda tüketimin büyüsünü derinden anlamış olmasından mı kaynaklanıyordu?

Belki şunu söylemekte yarar var: Cinsel ve tüketimsel orgazmının Bovary’yi felaketin eşiğine sürüklediği dönem, tam da endüstriyel kapitalizmin, şimdiki tarihçilerin deyimiyle tüketim devriminin geçtiği, on dokuzuncu yüzyıl Püritanistlerin de kadınların özgürleşmesi adı altında birtakım sahte girişimlerde bulunduğu dönemdir. Öyleyse romanı yasaklamaya kalkışanların temel ahlaki güdüsü yalnızca seksin değil, aynı zamanda alışverişin de önünü kesmektir diyebiliriz. Üreme amaçlı olmayan cinsel birleşmeye karşı çıkan görüş, dinî yasaklamaya dayanan gücünü yitirince, ihtiyaç temelli olmayan tüketimi kınayan görüşler daha büyük bir hız kazandı (Madam Bovary’nin yayımlanmasıyla Marx’ın Kapital’inin 1867’de yayımlanması arasında sadece on bir yıl vardı). İhtiyaç temelli olmayan alışverişe yöneltilen ahlaki saldırıyla, üreme amaçlı olmayan cinsel birleşmeye yöneltilen ahlaki saldırı arasında gözle görülür bir bağlantı vardır: Her iki durumda da sansüre uğrayan şey hazdır, daha doğrusu kadınların duyduğu hazdır; sansürcüler ise genellikle silindir şapkalı ve koca sakallı adamlardır.

Kaynak;
Alain de Botton, Romantik Hareket
Gustave Flaubert, Madam Bovary