Sanatın yeni akımı, Pilevneli Mecidiyeköy!

0
756

Fulden Karayel

Geçtiğimiz aylarda dev bir sergiyle kapılarını Mecidiyeköy’deki Likör fabrikasının yerinde sanatseverlere açan ve ilk günden itibaren kalabalık bir ziyaretçi kitlesine sahip olan Pilevneli Mecidiyeköy, yine gündemimizde! Açılış, galerinin kurucusu Murat Pilevneli ev sahipliğinde, temsil ettiği uluslararası ve yerel sanatçıların işlerinden oluşan “Fabrika’da: 10 Sanatçı / 10 Bireysel Pratik” karma sergisiyle gerçekleşti. Bugünlerde de ise yeni açılan üç iddialı sergiye ev sahipliği yapıyor. Kağıt üzeri işlerin yer aldığı “Kâğıt” başlıklı karma bir seçki, Kezban Arca Batıbeki’nin “Vaad Edilmemiş Topraklar” isimli kişisel sergisi ve Emre Arolat Mimarlık-PİLEVNELİ Project işbirliği ile düzenlenen “Genç Cumhuriyetin Cesur Hamlesi olarak Mecidiyeköy Likör ve Kanyak Fabrikası ve dahası: Kent Hafızası Bağlamında Vıkvıklanmalar…”. Fulden Karayel

Pilevneli Mecidiyeköy – Daniel Firman

TEKERRÜR İLE KARŞILAMA
Serginin girişinde Arik Levy’nin birbiriyle kesişen kısılabilen led ışık şeritleri ve Zeynep Arolat + Sali Ferad’ın ROTE / TEKERRÜR adıyla sosyal farkındalığı arttırmak adına çalışan bir deney tasarımı bizi karşılıyor.


Arik Levy-Led Işık Şeritleri

KAĞIT
Kağıt sergisinde Türkiye Çağdaş sanatından birer seçkisi olan Hacer Kıroğlu – Daire videosu dikkat çekiyor. “Kâğıt” sergisinde 100’ün üzerinde sanatçının kâğıt işleri yer alıyor .


Hacer Kıroğlu-Daire Videosu

”Sergi, Türkiye çağdaş sanatında, 1960’lardan bugüne uzanan bir çizgide, kâğıt üzerine yapılan işler ve materyal olarak kağıdın kullanıldığı yapıtları bir araya getiriyor. ”

Araştırma odaklı bir sergi olan “Kâğıt”, hem usta hem de genç sanatçıların yapıtlarıyla, günümüz sanatındaki gelişmeleri, geçmişten bugüne bu alanda yaşanan değişim ve dönüşümleri de ortaya koyuyor. Gülfem Kessler’in Yeni sen adlı kağıt üzerine kömür çalışmalarının yer aldığı dev seçki gerçekten görülmeye değer.

DEV MÜLTECİ BOTU
Kağıt sergisinden sonra Kezban Arca batıbekinin Vaad Edilmemiş topraklar adlı sergisine giriş yapıyoruz.

”Batıbeki kolajları mültecilerin kendi coğrafyalarından ayrılmak zorunda bırakılan insanların hikayelerini incelikli bir mesafeyle anlatıyor.”

Dev Mülteci Botu

Kolajlar arasında gezinirken dev bir bot enstalasyonuyla karşılaşıyoruz. Eser adeta bir Wowww! etkisi yaratıyor. Yaşanmışlıkları olan bir bot o. Bu botun hikayesini sanatçısı şöyle anlattı; ” Enstalasyonumun ilginç bir öyküsü var. Bu enstalasyonda yer alan sürat motorumuz oldukça eski bir tarihte, Bodrum Turgutreis’deki bir balıkçı limanında demirliyken gizlice alınarak birkaç kez Kos adasına mülteci kaçırmakta kullanılmıştı. Ve insan kaçakçıları sonunda yakalandıklarında jandarma bizi aradı da durumdan haberimiz oldu. O zamandan bu yana artarak süregelen bu toplumsal yara bir ucundan bizim hayatımıza da uzun yıllar önce bu öyküyle dokunmuş oldu. Ardından tekneyi İstanbul’a getirdik ve yıllarca kullandık. Göçmenler üzerine hazırladığım sergide yer alan bu enstalasyonu yapmak da o zaman aklıma geldi.”

Kezban Arca Batıbeki

Pilevneli Mecidiyeköy’de işte bir gün böyle geçti. Alt katta SABO, İlhan Sayın, Mustafa Yüce, Sinan Demirtaş, Zeynek Solakoğlu, Serhat Kiraz, Gözde Baykara, Beyza Boynudelik, Elif Uras eserleri benim favorilerimden. Siz de favorilerinizi benimle #fashionworldtürkiye ve #sosyalmedyamüzesi hashtagiyle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Bu üç muhteşem sergiyi 24 mart’a kadar mutlaka keşfetme fırsatı yakalamalısınız, İster hafta sonu ister hafta içi kaçamağı hiç fark etmez. Bu sergi mutlaka görülmeye değer. Sanat dolu günler dilerim…